• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Luni, 13 Martie 2017 08:15

O Europa cu doua viteze si cinci scenarii

Written by Constantin Rudnitchi
Rate this item
(0 votes)

Rareori se intampla ca un raport european sa fie atat de echilibrat, aproape pesimist, precum Cartea alba privind viitorul Europei, prezentata ieri in fata Parlamentului European de Jean-Claude Juncker, presedintele Comsiei Europene. De cele mai multe ori, analizele nationale sau europene pleaca la drum cu prezentarea cifrelor optimiste. Este o tehnica de marketing care a intrat deja in manualele de specialitate.

De aceasta data, beneficiile indiscutabile ale Uniunii Europene sunt trecute repede in revista. Mult mai pregnante sunt problemele reale cu care se confrunta Europa. Realizarile europene sunt ca Uniunea a asigurat 70 de ani de pace durabila, dar si faptul ca in ultimii 25 de ani Uniunea Europeana si-a marit de peste doua ori dimensiunile geografice.

Documentul nu omite insa sa treaca in revista problemele cu care se va confrunta Uniunea. Europa este in scadere in raport cu populatia globului (11% in 1960, 6% in 2015 si previziunea de 4% in anul 2060); puterea economica a Uniunii Europene se diminueaza (PIB-ul Uniunii Europene era, in anul 2004, de 26% din cel mondil, in 2015, ponderea a scazut la 22%, iar estimarile arata ca in anul 2030, PIB-ul european va ajunge la 20% din cel mondial); euro este o moneda globala, dar care pierde teren in fata altor valute; europenii vor fi, in anul 2030, cei mai batrani cetateni din lume, in functie de varsta medie.

Nu este intamplator faptul ca pericolele sunt marcate atat de limpede. Mesajul este clar: Europa este in dificultate si trebuie sa se schimbe. Nu este pentru prima data cand Uniunea Europeana se regaseste pe fondul crizelor sau al unor procese amanate sau anulate. Este clar ca Europa este la rascruce, iar Comisia Europeana propune si cateva elemente de la care sa plece aceasta dezbatere complicata.

Astfel, Comisia Europeana avanseaza in Cartea Alba cinci scenarii privind evolutia Uniunii pana in anul 2025. Scenariul 1 este numit “Continuand pe acelasi drum”. Acest scenariu merge pe ideea ca Uniunea Europeana si cele 27 de state membre realizeaza impreuna reformele. Uniunea se concentreaza pe cresterea economica, a investitiilor si a locurilor de munca. Se imbunatateste functionarea monedei euro si se consolideaza investitiile in infrastructura digitala, de transport si energetica.

Scenariul 2: “Accent exclusiv pe piata unica”. In acest scenariu, Uniunea Europeana lasa la o parte obiectivele comune privind migratia, apararea sau securitatea si se concentreaza pe functionarea piatei unice care devine principala ratiune de a exista a Uniunii.

Scenariul 3 numit “Cei care doresc mai mult realizeaza mai mult”. In aceasta varianta, se creeaza asa-numite “coalitii ale doritorilor” care colaboreaza in domenii diverse: aparare, securitate interna, impozitare comuna sau rezolvarea problemelor sociale. Celelalte state membre au posibilitatea de a se alatura ulterior grupurilor care doresc mai mult. Acesta este scenariul cel mai apropiat de conceptul Europei cu doua sau mai multe viteze.

Scenariul 4 numit “Mai putin, dar mai eficient”. Aceasta varianta presupune ca Uniunea celor 27 sa isi concentreze atentia si resursele limitate asupra unui numar restrans de domenii, cum ar fi, de exemplu, comertul, migratia, gestionarea frontierelor sau apararea. Cu alte cuvinte, Europa este chemata in cadrul acestui scenariu sa isi aleaga prioritatile, un lucru deloc simplu.

In fine, scenariul nr. 5 este si cel mai generos si se numeste “Mult mai mult, impreuna'. Prin acest scenariu cooperarea intre statele membre este mai aprofundata mai mult ca niciodata. Pietele se consolideaza, exista o coordonare a politicii fiscale, iar principalale politici sunt facute in comun.

Asadar, zarurile au fost aruncate. Europa are pe masa toate variantele posibile de dezvoltare. Ca un copil care este pus sa aleaga dintre obiectele insirate in fata lui pentru a i se ghici viitorul, la fel si europenii sunt pusi sa aleaga soarta Europei pentru urmatorii 20 de ani. Sa speram ca o vor face responsabil si in cunostinta de cauza. 

Read 1213 times Last modified on Luni, 13 Martie 2017 08:21