• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Luni, 13 Martie 2017 08:17

Adio, bani ieftini!

Written by Constantin Rudnitchi
Rate this item
(0 votes)

Epoca banilor ieftini a apus. Cel putin a dolarilor ieftini, pentru ca moneda euro are o poveste separata. In ceea ce priveste, Rezerva Federala americana, lucrurile sunt mai clare: la sfarsitul saptamanii trecute, la Chicago, presedintele Fed a inlaturat multe dintre dintre dubii. Doamna Yellen a spus ca in sedinta Fed din 14 si 15 martie va fi justificata luarea deciziei de crestere a ratei dobanzii la dolar.

Cresterea dobanzii la dolar va fi facuta dupa o analiza a datelor economiei americane, respectiv a cifrelor privind locurile de munca si a evolutiei inflatiei. Deocamdata, insa, cifrele sunt pe masura asteptarilor. Inflatia, spre exemplu, se apropie de nivelul de 2%.

Nu este pentru prima data cand reprezentanti la varf ai Rezervei Federale americane vorbesc despre cresterea dobanzii la dolar. De fapt, de la sfarsitul anului 2015, Federal Reserve a anuntat o inasprire a politicii monetare. Care a avut loc cu pasi mici: o data in anul 2015 si o data in anul 2016. In acest moment, rata dobanzii este cuprinsa intre un interval de 0,50% si 0,75%. Dar, de data aceasta, anuntul este mai transant ca niciodata: la jumatatea lunii martie, vom avea o crestere mai substantiala a dobanzii. Ceea ce va face sa se incheie epoca de aproape un deceniu a „banilor gratuiti”. Cel putin in ceea ce priveste dolarul american.

Alegerea lui Donald Trump ca presedinte a adus o serie de incertitudini legate de evolutia economiei americane. Primele luni insa au adus cateva surprize pentru cei care se asteptau la o deraiere a indicatorilor economici. Bursa americana a reactionat foarte bine inregistrand indici record, iar indicatorii macroecnomici sunt in grafic. Nu inseamna ca deciziile presedintelui american nu sunt urmarite cu atentie, dar iata ca a venit momentul ca presedintele Fed sa faca anuntul transant al cresterii dobanzii.

Efectele in economia mondiala sunt deja previzibile. Dolarul va creste din nou, vor aparea previziunile care vor spune ca anul acesta vom avea un dolar egal cu euro, iar investitorii financiari se vor indrepta catre moneda americana. Un recent raport al Fondului Monetar International arata ca efectele cresterii dolarului vor fi diferite asupra cresterii economiilor. Totul depinde de dependenta de materiile prime care se raporteaza la moneda americana si, in general, de schimburile comerciale raportate la dolar.

Mai trebuie remarcat un fapt care are legatura si cu deciziile din Romania. In esenta, masura Federal Reserve este anticiclica, in sensul ca economia americana creste, locurile de munca sunt in crestere, iar dobanzile mai mari vin tocmai sa gestioneze cresterea din economie. In Romania, masurile sunt in continuare prociclice, adica pe fodul cresterii economice, a cresterii salariilor si a reducerii taxelor, se forteaza pana la limita noi masuri care inflameaza cresterea pe baza de consum. Se face, in schimb, foarte putin pentru investitii. Din aceste motive nu este de mirare ca Banca Nationala a Romaniei si bancherii comerciali transmit tot mai clare ca dobanzile vor incepe sa creasca si in Romania.

 

In schimb, Banca Centrala Europeana (BCE) isi continua politica divergenta fata de Rezerva Federala americana. In sensul ca oficialii BCE anunta ca vor mentine politica dobanzilor mici. Exista si o exceptie interesanta. Economistul roman Andrei Radulescu, caruia agentia de presa Bloomberg i-a dedicat recent un articol special, crede ca BCE va creste costurile de imprumut inca de la inceputul anului viitor. Opinia lui Andei Radulescu este discordanta fata de cea a majoritatii analistilor financiari si fata de cea oficiala a Bancii Centrale Europene. El explica faptul ca daca economia prezinta o evolutie apropiata de potentialul de crestere, iar inflatia urca, este o perioada buna pentru banca centrala sa inceapa normalizarea dobanzilor. Cert este ca in curand vom avea noi evolutii pe piata financiara globala, evolutii care vor avea impact si asupra economiei romanesti.

Read 767 times Last modified on Luni, 13 Martie 2017 08:21