• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Luni, 13 Martie 2017 08:18

Fiscul, chemat sa salveze bugetul

Written by Constantin Rudnitchi
Rate this item
(0 votes)

La sfarsitul saptamanii trecute, seful guvernului s-a intalnit cu seful ANAF. Intalnirea vine destul de tarziu si probabil ca urmare a rezultatelor bugetare pe luna ianuarie 2017.

Spunem ca vine tarziu, pentru ca in primele luni ale anului, Executivul, in afara de o serie de masuri inscrise in progrmul de guvernare de crestere a salariilor si pensiilor sau scaderea taxelor si impozitelor, s-a ocupat de schimbarea legilor ce privesc statul de drept. Despre economie aproape nimic.

Sunt cateva concluzii pe care le-a prezentat premierul Grindeanu dupa intalnirea cu seful fiscului. Prima, ca veniturile bugetare au scazut din cauza unor masuri luate de vechea guvernare si scaderile de incasari au venit dinspre doua domenii: industria de prelucrare a lemnului si industria tutunului. In al doilea rand, s-a cerut o analiza a stadiului restructurarii ANAF si, in fine, s-a convenit ca astazi seful fiscului sa vina in fata guvernului cu un plan de masuri pentru viitor.

Sa le luam pe rand. De ce au scazut incasarile din tutun? Surse din aceasta industrie au explicat de ce s-a ajuns la scaderea veniturilor bugetare care provin din industria tutunului. Anul trecut, legea privind modificarea ambalajelor si continutul tigaretelor a fost adoptata foarte tarziu de Parlament, mai exact in luna noiembrie. In urmatoarea perioada companiile producatoare au fortat piata in dorinta, fireasca de altfel, de a vinde stocurile produse pana in noiembrie. Astfel, in luna noiembrie si decembrie vanzarile au fost mari, in timp ce in ianuarie, din motive legate si de conditiile dificile de iarna, aprovizionarea a fost ceva mai redusa. Specificand ca accizele se platesc la buget inainte ca tigarile sa se vanda cu amanuntul, adica la momentul in care marfa iese din fabrica sau mai exact din antreprozitul fiscal. Aceasta este explicatia scaderii incasarilor la buget din tutun. Exista insa si o amenintare reala la adresa bugetului. Stocurile de tigari produse in varianta veche a legii pot fi vandute pana in luna mai. Daca nu se vor vinde, producatorii vor indreptatiti legal sa ceara banii inapoi de la buget. Ceea ce va aduce inca o problema pentru buget.

In al doilea rand, se discuta, din nou, despre restructurarea ANAF. Trebuie spus ca procesul de restructurare a inceput in anul 2013, ar trebui sa fie finalizat in anul 2019 si se deruleaza pe baza unui imprumut de 91 milioane de dolari contractat de la Banca Mondiala. Pana acum, restructurarea s-a facut vizibila prin crearea departamentului Antifrauda, s-a intarit biroul marilor contribuabili si la nivel regional birourile pentru contribuabilii mijlocii. Cam atat. Nu se stie nimic despre modernaizarea sistemului informatic si este clar ca o serie de tinte nu au fost atinse. Astfel, nu a crescut eficienta colectarii, nu a crescut suma colectata per angajat al fiscului, nu a scazut timpul de solutionare a contestatiilor si nu exista referinte privind opinia populatiei si ai reprezentantilor companiilor legata de integritatea angajatilor ANAF si de calitatea serviciilor oferite de ANAF.

In fine, a treia idee aparuta saptamana trecuta la intalnirea dintre premierul Grindeanu si seful fiscului a fost cea privind prezentarea unui plan de actiune pentru viitor. Nu exista antreprenor mic sau mare care la auzul unei astfel de stiri sa nu se gandesca la faptul ca planul va fi ceea ce am mai vazut si anume o intarire a controalelor fiscului. Ar fi un soc dat fiind ca mesajele din campania electorala si de dupa alegeri au fost exact pe dos. Adica, s-a declarat fara incetare ca se va crea o alta relatie intre fisc si contribuabili, respectiv una de colaborare si indrumare.

In aceasta seara, la RFI, la emisiunea Esential, un actor de piata imobiliara estimeaza ca impactul eliminarii impozitului pe vanzarile imobiliare mai mici de 450.000 lei va fi de aproximativ un miliard de euro in minus la bugetul de stat. Daca estimarea este corecta, oricat s-ar stradui fiscul, si oricate planuri de actiuni ar face, situatia bugetului este aproape imposibil sa mai fie salvata. 

Read 1553 times Last modified on Luni, 13 Martie 2017 08:21